Fladdermöss är mytomspunna djur, okända men vanliga, vänliga men missförstådda. De är de enda däggdjur som kan flyga och med hjälp av ekopejling manövrerar fladdermöss obehindrat i den mörkaste natt. Fladdermöss är också mycket sociala djur och lever länge. Alla dessa egenskaper har gjort fladdermöss till en framgångsrik djurgrupp och det finns över 1000 olika arter runt om i världen, allt från vampyrer och tältbyggare till fruktälskare och grodfångare. De allra flesta är dock insektsätare.
I Sverige har vi 19 olika arter och alla livnär de sig på insekter. Vissa, såsom Bechsteins fladdermus, har man bara sett ett fåtal gånger i Skåne. Medan andra, som Nordisk fladdermus, syns nästan överallt i hela landet. Fladdermöss på våra breddgrader måste ta hänsyn till att det är kallt ibland. Och att maten tar slut. Därför äter fladdermöss upp sig inför hösten och går i dvala när vintern kommer. När solen återvänder, blir honorna dräktiga och samlas i stora yngelkolonier, tillsammans med fjolårets barn, systrar och mormödrar. Och redan till sommaren ska de nya ungarna födas, lära sig flyga och bemästra ekolokalisering. Sen är det höst igen och parningssäsong. Fladdermöss har fullt upp.
Fladdermöss och människor
Fladdermöss är tätt knutna till människan, vårt kulturlandskap är rikt på insekter och våra bostäder är också fladdermössens. I våra trädgårdar flyger dvärgfladdermöss och över dammar ser vi vattenfladdermöss navigera i räta linjer. Tyvärr har färre våtmarker och gamla träd, upplysta städer och ensidigt nyttjande av mark med stora åkerarealer och stora skogsbruk- och hyggesarealer ändrat förutsättningarna. Några klarar sig bra. De gråskimliga fladdermössen trivs fint i stadsmiljö och man hör deras parningsrop mellan höghus och under gatlyktor på senhösten. Men arter som gillar gamla ekar är det värre med. Och vi vet inte hur många fladdermöss av varje art det finns kvar. Men alla fladdermöss fridlysta och skyddade enligt lag. Och skulle man ha turen att ha en egen koloni myggfångare i trädgården, då ska man värna om dem.
Fladdermusfort och fladdermusrehabilitering
Tidigare militära berganläggningar i Stockholms skärgård har fått nytt liv och omvandlats till hem för fladdermöss – "Bat Forts". När anläggningarna stängdes igen för gott ute i skärgårdskommunen Värmdö utanför Stockholm specialanpassades igengjutningarna med särskilda inflygningsöppningar. I nästan alla berganläggningar som fladdermusforskarna besökt under det senaste året har de hittat övervintrande arter, varav flera är rödlistade. Den art som väckt störst uppmärksamhet är barbastell, som är mycket ovanlig och fyndet på Värmdö är det första i Stockholms län.
Fortifikationsverket, WWF och Värmdö kommun
Det var under Fortifikationsverkets arbete med att stänga gamla berganläggningar som man fann fladdermöss inne i bergrummen, tidigare nyttjade av försvaret, som samarbetet startade mellan naturvårdare och myndigheter. Tillsammans har fladdermusexperter, Värmdö kommun, Världsnaturfonden och Fortifikationsverket diskuterat fram praktiska lösningar på igengjutningen. Inga människor ska kunna komma in i framtiden, men fladdermössen kan fortsätta att använda de perfekta övervintringslokalerna.
Skydd av fladdermöss
Sverige har skrivit under det europeiska fladdermusavtalet, Eurobat, som innebär att Sverige har förbundit sig att bland annat förbjuda fångst av fladdermöss, peka ut platser som är viktiga för fladdermössens skyddsstatus samt främja allmänhetens medvetande om betydelsen av att fladdermöss skyddas. Det är förbjudet att flytta fladdermöss i hus utan länsstyrelsens tillstånd.
Förutom de rödlistade arterna – barbastell (Barbastella barbastellus), fransfladdermus (Myotis nattereri) och mustaschfladdermus (Myotis mystacinus) – har fem andra fladdermusarter hittats, bland annat långörad fladdermus (Plecotus auritus) och vattenfladdermus (Myotis duabentonii).
I Värmdö kommun finns även en fladdermusklinik för vård av skadade fladdermöss och uppfödning av moderlösa fladdermusvalpar. Initiativet till fladdermuskliniken är Nordens Viltrehabilitering, en ideell förening som arbetar för de vilda djuren och deras rätt till vård och rehabilitering. Kliniken är unik i sitt slag och den enda i Sverige.
Frågor om Bat Fort:
Ann Hagström, kommunekolog Värmdö
Mail: ann.hagstrom@varmdo.se
Telefonnummer: 08-570 47 4848
Frågor om fladdermöss:
Johan Eklöf, Dr i zoomorfologi & fladdermusexpert
Mail: johan.eklof@gmail.com
Hemsida: http://www.fladdermus.net/
Frågor om upphittade fladdermöss:
Catarina Krång, viltrehabiliterare
Mail: viltrehab@gmail.com
Telefonnummer: 073-642 87 12
Hemsida: http://www.viltrehab.info